Open Brief Warmte wordt onbetaalbaar. Juist in Zuidoost is actieplan nodig

22 februari 2022

OPEN BRIEF PvdA Amsterdam Zuidoost

Warmte wordt onbetaalbaar. Elke maand honderd euro meer of soms zelfs nog veel meer. Juist in Zuidoost is een actieplan dringend noodzakelijk.

In Zuidoost zijn veel gezinnen met een smalle beurs. De stijgende kosten van warmte zetten hen letterlijk in de kou. In Zuidoost komt dit extra hard aan bij de huurders in de (midden)hoogbouw met blokverwarming. Zij klagen al jarenlang dat de afrekeningen die zij krijgen te hoog zijn.

Recent onderzoek in opdracht van het Dagelijks Bestuur Zuidoost toont aan dat er grote problemen zijn door het gebrek aan effectieve isolatie, niet goed functionerende thermostaatkranen en radiatorkranen die niet meer goed sluiten, door de slechte staat van onderhoud van de verwarmingsinstallaties zelf en zelfs met de afrekening via warmtemeters. Ook bewoners die afhankelijk zijn van restwarmte geleverd door Vattenfalls zijn de dupe door de koppeling van restwarmte aan de gasprijs.

Een actieplan is vandaag nog nodig.

  1. De compensatie die de regering geeft toegezegd is onvoldoende. Het stadsdeel moet het initiatief nemen, dat corporaties en de commerciële verhuurders samen met de (rest)warmtebedrijven hun verantwoordelijkheid nemen en huurders tegemoet komen.
  2. Per direct een plan van aanpak tegen warmteverlies. Met maatregelen tot betere isolatie van woningen en het wegwerken van achterstallig onderhoud van verwarmingsinstallaties. Daarvoor moet extra subsidie beschikbaar komen uit de middelen die beschikbaar zijn om van het gas af te gaan.
  3. Bewoners moeten een reële prijs gaan betalen voor het afnemen van restwarmte. Zij dragen bij aan de noodzaak van het gas af en dienen daarvoor financieel eerlijk behandeld te worden. En niet gestraft door de koppeling van de prijs van restwarmte aan de gasprijs.

Wij roepen het Dagelijks Bestuur stadsdeel Zuidoost op het gesprek aan te gaan met de woningcorporaties, de commerciële verhuurders met bezit in Zuidoost en ook met de warmteleveranciers van zowel gas, als van restwarmte (Vattenfall).

Een actieplan tegen warmteverlies en voor een eerlijke prijs van (rest)warmte is dringend noodzakelijk. Laat de bewoners van Zuidoost niet in de kou staan.

Michel Idsinga, fractievoorzitter PvdA Amsterdam Zuidoost

Ara Heuvel, lijstrekker PvdA Amsterdam Zuidoost

Nick Bolte, voorzitter PvdA Amsterdam Zuidoost

Het rapport Signalering warmteproblematiek Zuidoost is opgesteld door !WOON op verzoek van Dirk de Jager, stadsdeelbestuurder (portefeuille wonen). Dit rapport is pas kort beschikbaar gemaakt. De PvdA zet dit op de agenda van de stadsdeelcommissie Zuidoost donderdag 24 februari 2022.