Ledenbrief december 2019

31 december 2019

Zuidoost gaat vooruit, bewoners werken aan hun toekomst. Tegelijk was er in 2019 verdriet over geweld dat ook in Zuidoost jonge levens heeft gekost. Voor burgemeester Halsema was dit het sein dat er meer moest gebeuren, daarbij verwees zij naar de aanpak in Rotterdam Zuid. Nu eind december ligt er een brief aan de Gemeenteraad, getekend door de burgemeester en door onze voorzitter van het stadsdeel, Tanja Jadnanansing. De brief kondigt aan:

  • Een gezamenlijke aanpak van beroepskrachten en bewoners, gebiedsgericht voor de lange termijn (20 jaar).
  • Een aanpak om armoede tegen te gaan gericht op meer gelijke kansen in onderwijs, werk, wonen.
  • Versterking van lokaal bestuur en gebiedsgerichte aanpak.
  • Prioriteit is het verbeteren van bieden van het perspectief van de jeugd van Zuidoost.

Als PvdA Zuidoost juichen wij toe dat er werk gemaakt gaat worden van meer kansengelijkheid, te beginnen bij onze jeugd. Want ook in Zuidoost nemen de kansenongelijkheid toe, vragen bewoners zich af of zij plaats moeten maken voor de ‘dikke portemonnee’. Als PvdA zijn wij trots op wat is bereikt in ZO. Door het succes van de vernieuwing wordt de kracht van het stadsdeel nu breed erkend, ook in de brief aan de Gemeenteraad. Een goed moment om door te pakken. Daar is een Regio Deal Amsterdam Zuidoost voor nodig, net als de Regio Deal Rotterdam Zuid, in 2018 getekend door maar liefst zeven Haagse bewindslieden en door de PvdA wethouder Richard Moti. Een Regiodeal als middel om een stevige gezamenlijke gebiedsgerichte aanpak te realiseren. En met hetzelfde doel: “achterstanden op het gebeid van school, werk en woonkwaliteit in 2030 te laten stijgen naar het G4 (de 4 grote steden) gemiddelde”. Een meetbare afspraak waaraan iedereen zich kan optrekken omdat er stevig wordt geïnvesteerd en er geen excuses meer zijn.

Als afdeling PvdA Zuidoost zullen wij van ons laten horen. Wij zullen dat doen via een Manifest Masterplan Zuidoost. Wij gaan daarover in gesprek met bewoners en partners in Zuidoost. In gesprek over alle thema’s die er toe doen: OnderwijsWonenBuurtleven & CultuurZorgVeiligheidMilieuWerk.

Als lid van de afdeling kan u daar actief aan meedoen. Binnenkort krijgt u een uitnodiging voor een ledenbijeenkomst over de uitwerking van de “bestuursopdracht brede maatschappelijke aandacht voor Zuidoost”, met na afloop bijpraten op de nieuwjaarsborrel van de PvdA Zuidoost.

Het afdelingsbestuur PvdA Zuidoost wenst u een actief en gelukkig 2020.

Nick Bolte, voorzitter