In memoriam Harry Verzijl, 16 april 1945 – 26 mei 2020.

5 juni 2020
Gedreven door emotie en rationeel handelend

Op 26 mei overleed Harry Verzijl. Geboren in Enschede, maar een levenlang de uitstraling van een echte Amsterdammer. Minstens één maal per week liep hij zijn rondjes door Amsterdam om steevast zich terug te vinden in boekhandel Scheltema. Zijn boekenkast stond vol met boeken, die een historisch thema behandelen en politici, die de geschiedenis een bepalende wending hebben gegeven. Het wekt dan ook geen verbazing dat Harry zelf een rol wilde spelen in de loop van de gebeurtenissen. Hij kwam voort uit de arbeiders klasse en wilde  een bijdrage leveren aan de emancipatie van de arbeid.

Zijn keuze om gedurende zijn meer dan 45 jaar durende arbeidzame leven werkzaam te zijn in het onderwijs paste daarin. Geen leidinggevende rol in het onderwijs ambieerde hij. Het ging hem om maximaal de talenten te ontwikkelen van zijn schoolkinderen, zodat zij een gelukkig bestaan op konden bouwen en zij in staat zouden zijn hun bijdrage aan de samenleving te leveren.

Een ander terrein waar hij zijn emoties voor een betere maatschappij kwijt kon was in de politiek. De PvdA was voor hem de meest geschikte organisatie om een bijdrage te leveren. Op stedelijk niveau was Harry jarenlang voorzitter geweest van de toenmalige werkgroep onderwijs. Hij voerde in de zeventiger jaren met de wethouder onderwijs en de toenmalige specialisten in de gemeenteraadsfractie overleg over de verdeling van de onderwijstaken tussen de gemeente en de op te richten stadsdelen.

Harry was een warm pleitbezorger voor de vorming van stadsdelen. Het bestuur moet zo dicht mogelijk bij de bewoners. Zij hebben daardoor maximale mogelijkheid om voor zichzelf een passende bestuurlijke omgeving te creëren.  Een typisch sociaaldemocratische visie op de organisatie van het openbaar bestuur.

Het was een logische vervolgstap voor Harry om zich na de vorming van het stadsdeel Zuidoost intensief met de nieuwe lokale werkelijkheid te gaan bemoeien. Aanvankelijk in het bestuur van de afdeling en vervolgens in de raad van het stadsdeel werd hij meer en meer het gezicht van de PvdA in Zuidoost. Vooral in zijn rol als fractievoorzitter schitterde hij in de wijze waarop het bestuur het verschil kan maken. Steeds op beheerste wijze. Steeds met respect voor de inzet van andere partijen en andere raadsleden. Steeds bewakend de integriteit van het openbaar bestuur in Zuidoost. Harry rondde zijn politieke loopbaan af als lid van het Dagelijks Bestuur van Zuidoost. Met natuurlijk onderwijs in zijn portefeuille. Want onderwijs legt toch de basis voor de toekomst en daar kan je niet goed genoeg voor zorgen.

Harry was een groot politicus, die zijn stempel op Zuidoost heeft gedrukt, die op stadsdeelniveau vorm gegeven heeft aan de sociaaldemocratie, die geholpen heeft een betere wereld na te laten.

Lourens Burgers,

vriend en collega van Harry in de stadsdeelraad Amsterdam Zuidoost.