Ledenbrief juni 2019

3 juni 2019

De PvdA van drie naar zes zetels in Europa, met afstand de grootste in Nederland. Een bizar resultaat noemde Lodewijk Asscher het. Het laat zien dat de kopman het verschil kan maken. Voor 46% van de PvdA-kiezers heeft Frans Timmermans de doorslag gegeven. Deze kiezers komen overal vandaag. In vergelijking met de Provinciale Verkiezingen eerder dit jaar kwamen de kiezers dit keer voor 42% van de eigen PvdA aanhang, van GL kwam 10%, D66 9%, niet gestemd 9%, CDA 8%, SP 6%, 50+ 6%, overig 6%, VVD 4%.

Deze uitslag laat zien waarvoor de PvdA is opgericht. Om een doorbraak te bewerkstelligen naar het ‘radicale midden’. Ter linkerzijde is niets meer van de SP te verwachten. GroenLinks is de partner waar wij samen mee kunnen optrekken. Maar het is aan de PvdA om mensen mee te nemen in alles wat op ons afkomt: van het gas af, elektrisch rekening rijden, wonen dat duurder en werk dat flexibeler wordt. Mensen willen best mee, maar zetten zich schrap als zij merken dat de smalle beurs het niet meer trekt terwijl bedrijven geen belasting betalen. Van alle motieven die mensen hebben om op de PvdA te stemmen scoort verreweg het hoogst: de strijd tegen inkomensongelijkheid. Daar moeten wij naar handelen.

Overal in Europa was de opkomst fors hoger, dat is winst. Zelfs rabiaat rechts krabbelt terug van het ‘weg met de EU’. De uitslag in Europa is nu niet veel anders dan wat wij al kennen van de Tweede Kamer: een verdeeld parlement met per saldo een rechtse meerderheid. Het blijft dus werken aan een doorbraak.

In de Eerste Kamer is Rutte III sinds vandaag de meerderheid kwijt. Zowel GroenLinks als de PvdA kunnen het kabinet hier aan een meerderheid helpen. Oppassen dus dat wij als PvdA dit keer wel herkenbaar blijven voor onze kiezers. De eerste opdracht is een akkoord dat recht doet aan mensen die een zwaar beroep uitoefenen, en dat de pensioenen veilig stelt. De tweede opdracht wordt een loonwet die het meegroeien van de koopkracht van onderop garandeert wanneer de klimaatlasten oplopen.

Ook in Amsterdam ziet deze uitslag er leuk uit, met de PvdA als tweede partij vlak achter GroenLinks. De afdeling Zuidoost heeft zich goed laten zien bij alle verkiezingen van dit jaar. Bij die voor Europa waren wij zelfs de enige die ook op straat zichtbaar waren. Honderden gesprekjes gevoerd, duizenden rozen en flyers uitgedeeld. Wij danken iedereen die zich heeft ingezet. Fractie en bestuur gaan nog een even door. Wij wensen alle leden een mooie zomer en een fijne vakantie. In september nodigen wij de leden uit voor een huiskamerbijeenkomst in elk van de drie gebieden in Zuidoost. Om met de fractie en met elkaar te praten over onze inzet voor de gebiedsplannen, om van Zuidoost nog iets mooiers te maken.

Namens het afdelingsbestuur PvdA Amsterdam Zuidoost,
Nick Bolte, voorzitter.